Uncategorized

Ubuntu – også velgørenhed

Ubuntu er for mange blot et programmeringsværktøj i familie med Linux, men vidste du, at der bag Ubuntu også er et helt lag af knap så håndgribelige ting? Ubuntu er grundlagt af den sydafrikanske multimilliardær Mark Shuttleworth, som var så heldig at få solgt sit IT-firma, inden den første IT-boble bristede.

Han har så sat sine midler i udviklingen af Ubuntu, der er en gradyis og åben software, som folk over hele verden kan bruge til at bygge websites med. Systemet rummer en masse funktionalitet, og det der ikke er indbygget i Ubuntu, kan man finde som plug in moduler i forbindelse med Linux-baserede programmer og apps.

Ubuntu er et ord, der er taget fra det sprog, der tales af den afrikanske stamme Zulu, og det betyder noget i retning af medmenneskelighed eller velgørenhed. Og Mark Shuttleworth har taget ordets betydning alvorligt og bidrager med en lang række velgørenhedsprojekter i sit hjemland, Sydafrika.

Han er i det hele taget et menneske, der interesserer sig for sin omverden. Han har således også stiftet firmaet HBD Venture Capital, som er et firma der stiller kapital til rådighed for iværksættere, som måtte have en god idé, som de vil bygge deres forretning på. Det er naturligvis ikke at betragte som ren velgørenhed, men det giver nogle mennesker mulighed for at realisere deres drømme, som de ellers ikke ville have kunnet.

Ligesom Mark Shuttleworth i mange henseender tror på det åbne og frie samfund, så bygger også hans software Ubuntu på åbenhed. Koden er således åben for alle, der vil arbejde videre med den og udvikle systemet videre.

På lokalt plan bidrager Mark Shuttleworth til at udvikle det sydafrikanske samfund, som er et splittet og ulige samfund, og han gør derfor på mange måder en god gerning. Bruger du Ubuntu softwaren i dine projekter, er du dermed med til at understøtte en god idé.

sociallyviral