Uncategorized

Ubuntu – en konkurrent til Windows

Ubuntu blev oprindelig skabt ud fra stifteren, den sydafrikanske it-programmør Mark Shuttleworths ønske om at skabe et system, der kunne konkurrere med WIndows i intuitivitet og ikke mindst være mere brugervenligt. Netop brugervenlighed er helt afgørende i moderne it, og her har Ubuntu været med helt i frontlinjen, og er det stadig.

Ubuntu er en videreudvikling af Linux, og systemet er i dag faktisk den mest udbredte udgave af dette brugergenererede system. Bag systemet ligger en idé om fællesskab, deling og hjælpsomhed, og det hele stammer rent sprogligt fra en afrikansk ur-filosofi, der netop hedder Ubuntu og rummer mange af disse fælles menneskelige egenskaber. Det siger lidt om værdiindholdet, at denne filosofi blev respekteret af afdøde biskop Desmond Tutu, der var en vigtig figur i Sydafrikas fredelige frigørelse fra det hvide apartheidstyre. Tanken om fællesskab og fælles værdier afspejler sig også i Ubuntus logo, der viser tre personer af hver sin hudfarve, som holder hinanden i hånden og dermed signalerer fællesskab og fælles løsninger.

Hvis du arbejder med programmering i systemer som Ubuntu, har du måske nogle gange brug for at kunne lukke dig inde i din egen verden uden at blive forstyrret af andre. Det kan du for eksempel opnå ved at bruge lækre hovedtelefoner fra webbutikken teknikdele.dk, hvor du kan finde rigtig gode modeller, både trådløse og med ledning. Det giver dig mulighed for at skabe din egen lukkede arbejdssfære, også hvis du som så mange andre i it-branchen deler storrumskontor med mange andre mennesker.

En af de mange fordele der er ved Ubuntu er, at systemet hele tiden udvikles, og der udsendes opdateringer til brugerne i en lind strøm. I mange lukkede systemer sendes der for eksempel kun ændringer ud med bestemte intervaller, men Ubuntu sender løbende, så du er dermed sikker på, at du altid arbejder med et opdateret system.

Ubuntu kræver og meget lidt rent systemmæssigt, så du kan faktisk arbejde med Ubuntu på en computer med 64 MB ram, hvilket i andre systemer ville få det hele til at gå i stå. Ubuntu er altså så at sige meget håndholdt og kan bruges, også hvor man ikke har de bedste forhold og de ypperste maskiner til rådigheden hele tiden.

Som Ubuntu-bruger har du mulighed for at vælge forskellige brugerflader og dermed arbejde med den brugerflade, der fungerer bedst for dig. Andre systemer er født med en og samme brugerflade, som man som udvikler så må arbejde inden for, uanset hvordan man oplever, at den fungerer. Det gælder blandt for Windows, men med Ubuntu er du langt friere stillet.

sociallyviral